duminică, 20 decembrie 2009

Lisabona, Portugalia

Lisabona (port. Lisboa) este capitala Portugaliei şi are 550.000 locuitori (2.900.000 în zona metropolitană) conform statisticilor din anul 2001. Este plasată pe costa de vest a ţării, la Oceanul Atlantic, unde râul Tejo (Tagus), se varsă în ocean. Inima oraşului este „Baixa” sau "Oraşul de Jos", zonă unde se află Castelul São Jorge şi Catedrala Santa Maria Maior. Cel mai vechi cartier al oraşului este Alfama, aproape de râul Tejo. Alte monumente importante: Mănăstirea Jerónimos, Turnul Belém, etc.

„Mănăstirea Jerónimos” şi „Turnul Belém” din Lisabona au fost înscrise în anul 1983 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Cele mai importante industrii active în Lisabona sunt cele ale oţelului, textilă, chimică, ceramică, construcţiei de nave şi a pescuitului.

Monumente:
Parque das Nações

* Castelo São Jorje (Castelul Sf.Gheorghe), pe colina cea mai înaltă a oraşului.
* Cartierul Alfama, cu străzi înguste şi pitoreşti (singurul care a supravieţuit marelui cutremur din 1755).
* Sé de Lisboa (Catedrala Santa Maria Maior).
* Convento do Carmo.
* Elevador de Santa Justa (Liftul Santa Justa), aflat in cartierul Baixa, a fost proiectat de Raul Mesnier de Ponsard, inginer nascut in Porto din parinti francezi, si ucenicul sau Gustave Eiffel. Constructia a inceput in 1900 si a fost finalizata in 1902; initial a functionat pe baza de motor cu aburi, ca mai apoi in anul 1907 sa functioneze pe curent electric.

Din oraşul de pe vremea descoperirilor putem vedea in zona Belém, două construcţii preluate de UNESCO pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial:

* Mosteiro dos Jerónimos (Mănăstirea Jerónimos), construită din dorinţa regelui Manuel I.
* Torre de Belém (Turnul Belem), construcţie militară pentru supravegherea întrării în portul oraşului.

Lisabona (Torre de Belém - Turnul Belém)

La începutul sec. XVII monumentul cel mai significat era "Aqueduto das Águas Livres" (apeduct pentru aprovizionarea Lisabonei cu apă potabilă). După cutremurul din 1755, în cadrul planului de reconstrucţie iniţat de către primul-ministru Marquês de Pombal, a fost construită şi piaţa comercială (Praça do Comércio). Mai târziu, în vecinătate, au mai fost construite Piaţa Restauradores şi accensorul Santa Justa (proiectat la finele secolului XIX de către Mesnier du Ponsard).
Vasco da Gama

La sfârşitul sec.XIX urbanizarea a fost extinsă nu numai în zona de lângă râul Tejo, dar şi la exterior (actualul bulevardul Libertăţii). În 1934 a fost construită Piaţa Marquês de Pombal. Urbanizarea de la finele sec.XX e marcată de o arhitectură aparte, cum ar fi Turnurile Amoreiras (1985, arhitect Tomás Taveira), Centrul Cultural Belém (inaugurat în 1991), Staţia Oriente (1998, arhitect Santiago Calatrava), Turnul Vasco da Gama şi Oceanarium (1998, arhitect Peter Chermayeff).

Lisabona e un oraş cu o intensă viaţă culturală, fiind considerată unul din marile centre culturale europene.

Din 1994, de când a fost capitala europeană a culturii, Lisabona găzduieşte o mulţime de evenimente internaţionale (Expo 98, Tenis World Master 2001, Euro 2004) ce au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării activităţilor şi infrastructurii culturale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu