duminică, 20 decembrie 2009

Castelele de pe Valea Loirei

Castelele de pe Valea Loirei au fost construite, in cea mai mare parte, in epoca Renasterii, intre secolele XV si XVI. Regii Frantei le-au ridicat pentru a avea resedinte in aceasta regiune a tarii, cunoscuta pentru peisajele impresionante, productia de vin si posibilitatile de vanatoare. Sotiile si amantele lor si-au pus amprenta asupra interioarelor si au creat gradini celebre si astazi. Unele dintre castelele renascentiste au inlocuit vechi fortarete medievale si premedievale, astfel incat portiuni din complexele arhitectonice dateaza de dinainte de secolul al XV-lea.

Loire este cel mai lung fluviu al Frantei (1000 km) si unul dintre cele mai spectaculoase, intinzandu-se pe o suprafata care acopera cateva regiuni, din Ardeche, spre Haut Lore, Saoune, Allier, Nievre, pana se varsa in oceanul Atlantic, la St Nazare.

Printre cele mai cunoscute castele de pe Loire se numara Chambord, Chenonceau, Bois, Azay le Rideau, Cheverny, Amboise, Usse, Chaumont, Loches, Saumur si Montsoreau.

Zeci de milioane de turisti viziteaza in fiecare an castelele din Valea Loirei, fosta capitala a Frantei pe vremea regilor de Valois. O regiune a superlativelor, unde se concentreaza cele mai multe castele din cea mai vizitata tara din lume.

Castele sunt in toata Franta, dar nicaieri nu sunt mai multe decat pe Valea Loirei. De ce? Din numeroase motive. In Evul Mediu, aici existau deja cele mai prospere orase, gratie comertului pe raul Loire, orase protejate de fortarete solide. Mai mult, fertilitatea regiunii i-a atras denumirea de ‘gradina Frantei’, denumire care s-a schimbat mai tarziu in ‘gradina regilor’, datorita preferintei regilor Frantei din perioada Renasterii pentru aceasta regiune.

Parada castelelor a inceput cu fortareata de la Angers, construita pentru a rezista asediilor de durata. In mod traditional, acest gen de cetati erau cenusii, triste si lipsite de confort. Ducele de Berry a decorat fortareata cu numeroase turnulete, creand un castel in stil gotic, de care si Walt Disney ar fi fost mandru.
Orasul medieval unde este castelul poarta acelasi nume, Chateau-Chinon si se afla in regiunea franceza Bourgogne. Fortareata Chinon, din secolul al X-lea, se afla pe dealul orasului si este impartita in trei sectoare: Fort du Coudray, le Chateau du Milieu si le Fort Saint Georges. La inceputul secolului al XV-lea, castelul fost resedinta lui Charles VII-lea, Delfin al Frantei. In 1429, castelul Chinon era vizitat de Ioana D’Arc, la inceputul campaniei acesteia de eliberare a Frantei de sub dominatia engleza. Turistii pot vizita aici un muzeu dedicat al Ioanei D’Arc. Din 1840, complexul regal este declarat monument istoric de catre Ministerul Francez al Culturii.

Resedinta regala se afla in comuna Chambord, in regiunea Loir-et-Cher si este unul dintre cele mai mari si mai cunoscute castele din Franta, gratie arhitecturii sale in stil renascentist. Francois I a comandat construirea castelului pentru favorita sa, Contesa de Thoury, care locuia in apropiere. Din 1840, Chambord este declarat monument istoric, iar din 1981, a intrat in patrimoniul mondial UNESCO.

Castelul detine o colectie de opere de arta si de mobilier, covoare tesute de mana de pe vremea lui Ludovic al XV-lea, tapiterii de secol XVI, etc. Unul dintre scopurile de baza ale construirii castelului il reprezinta vanatoarea, activitate foarte apreciata in timpul Renascerii. Prin urmare, in salile din Chambourg intalnesti tesaturi si picturi care ilustreaza scene cinegetice. La etajul al II-lea al castelului exista un Muzeu al Vanatorii si al Naturii, cu arme de secol XVI si XVIII, colectii de tablouri si tapiterii. Castelul organizeaza spectacole tematice, de sunet si lumini, spectacole muzicale, parade ecvestre, etc

In perioada Renasterii, adusa in Franta de Charles al VII-lea la sfarsitul secolului XV, armonia, gratia si echilibrul erau cerintele principale la ridicarea unui castel, adesea comandat de vreun nobil pentru a-si face nevasta fericita. Un exemplu in acest sens este Azay-le-Rideau, un castel de basm pe malul raului Indre, al carui scop era de a impresiona oaspetii cu decoratiunile sale luxoase.

Acest stil a atins punctul culminant cand s-a construit Chenonceaux pe malul raului Cher, castel menit sa gazduiasca baluri pompoase si oaspeti din familii regale.

Construit pe raul Cher, in apropiere de satul Chenonceaux, castelul reprezinta unul dintre ultimele puncte de atractie din Valea Loirei. I se mai spune si Castelul Doamnelor, din cauza legaturii lui cu mai multe nume feminine din istorie. In 1513, Katherine Briconnet, o doamna din mica nobilime, se implica in construirea castelului Chenonceau, aducandu-si contributia asupra stilului, design-ului si chiar asupra elementelor arhitecturale, atunci cand sotul sau, Thomas Bohier, este plecat cu treburi. Mai tarziu, la infrumusetarea lui au contribuit Diane de Poitiers Si Catherine de Medicis, amanta si respectiv, sotia regelui Henri al II-lea al Frantei. Interiorul castelului detine colectii de mobila renascentista, tapiterii de secol XVI si XVII si opere de arta de Rubens, Nattier, Tintoretti, etc. Principalele atractii ale castelului le reprezinta gradinile, oranjeria si muzeul figurilor de ceara.

Spatiile verzi de la Chenonceaux pastreaza structurile originale de pe vremea Dianei de Poitiers, permitand vizitatorilor sa descopere traditia franceza in ceea ce priveste amenajarea gradinilor. Biletul de intrare in gradinile castelului poate fi platit separat si costa intre 7.50 si 10 euro de persoana. Gradinile sunt deschise publicului pe toata durata anului si se organizeaza promenade nocturne, contra a 5 euro. De Craciun, echipa de gradinari si atelierul floral al castelului propun o promenada florala in culorile sarbatorii crestine.
Favorit al cunoscatorilor regiunii, castelul Chaumont, amplasat in centrul unui parc urias, a fost terminat in anul 1510 iar printre proprietarii sai se numara Caterina de Medici, sotia regelui Henri al-II-lea, care practica aici magia neagra impreuna cu astrologul sau.Despre castelul D’Ussé, cel mai frumos din intreaga Franta, se spune ca a fost sursa de inspiratie a lui Charles Perrault pentru povestea sa, ‘Frumoasa din padurea adormita’. De asemenea, se mai spune ca una din proprietare, ducesa de Durras, a fost iubita poetului Viscont René de Chateaubriand, iar cand acesta a murit, in 1848, ea a oprit toate ceasurile din castel, exact ca in povestea mai sus amintita. Descendentul ei, ducele de Blacas, actualul proprietar al castelului, lumineaza feeric cladirea in fiecare noapte, spre deliciul vizitatorilor.

Un bilet de intrare la fiecare din aceste castele costa intre sapte si noua euro de persoana.

Aproximativ opt milioane de turisti viziteaza anual palatul Versailles de langa Paris, o capodopera arhitecturala si unul din cele mai mari palate din lume. Devenit muzeu in 1837, palatul se intinde pe 18.000 metri patrati, are 2.000 de ferestre, 700 de camere si include 1.800 de hectare de gradina. Constructia sa a fost inceputa in 1623, de catre regele Ludovic al XIII-lea, iar fiecare urmas al sau a mai adaugat cate ceva, pana cand a izbucnit Revolutia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu